Blog | Poenfi - Dijital Reklam ve Bilişim
BlogWeb Kodlama

Web kodlama, en basit anlatımıyla; Çeşitli yöntemler kullanılarak, hazırlanan metin ve görsellerin internet ortamında doğru görüntülenmesi için kullanılır.

Web Kodlama Yöntem ve Teknolojileri

Web Kodlama Yöntem ve Teknolojileri

Web kodlama, en basit anlatımıyla; Çeşitli yöntemler kullanılarak, hazırlanan metin ve görsellerin internet ortamında doğru görüntülenmesi için kullanılır.

Tim Berners-Lee tarafından bulunan, web sitesi oluşturmak için kullanılan araçlar gün geçtikçe gelişiyor. Dünya'nın ilk web sitesini daha önce görmüş müydünüz? Evet boş, tasarımsız, görsel veya fotoğraf olmadan, efektsiz bir web sitesi, doğru görüyorsunuz. Şirket içerisinde çalışanların haberleşmesi için düşünülen bir uygulama, geliştirildikçe devasa bir kütüphane ve pazarlama aracına dönüştü.

Günümüzde gezindiğiniz, gözlemlediğiniz, araştırma, alışveriş, banka işlemleri yaptığınız web sitelerinin geldiği noktayla ilk web sitesi ve o tarihteki durumunu karşılaştırırsanız bugün oldukça ilerlemiş durumdayız denilebilir. Web kodlamanın temeli HTML – Zengin Metin İşaret Dilidir. Başka hiçbir şey kullanmadan veri ve görsellerimizi yayınlayabiliriz ancak daha fazlasını istiyorsak başta CSS - Geçişli Stil Sayfası, bir zamanlar Flash ve artık JavaScript, jQuery, Ajax, SVG gibi konulardan bahsetmemiz gerekir.

Uygulama Yöntemleri

Web kodlama için birçok araç ve program kullanılır. İstenirse bir txt dosyası üzerinden bile tüm işlemler yürütülebilir. Web geliştirici tercihine göre program ve yöntemler değişkenlik gösterebiliyor. Bazı geliştiriciler hazır frameworkler kullanarak ilerlemeye çalışır, bazıları ise bomboş bir .txt, .html dosyası açarak sıfırdan yazabilir. Otomatik tanımlayıcılar, derleyiciler, versiyon kontrolleri, hazır kod satırları da tercihler arasındadır.

Web Kodlama Teknolojileri

HTML, CSS, JavaScript, jQuery, Ajax, SVG şeklinde başlayan bir listeye temel teknolojiler diyebiliriz. Ek olarak bazı framework vb. yardımcı uygulamalardan da bahsedilebilir. Başlangıç hatta temel düzey için ise HTML ve CSS ana konulardır. HTML, versiyon olarak 5. sürümünde ve bu sürümle beraber web geliştirici, web tarayıcı, hız, optimizasyon taraflı iyileştirmeler yapıldı. Yaklaşık beş yıldır HTML6 için söylentiler olmasına karşın tam anlamıyla bir argüman henüz ortaya çıkmadı. HTML5 sonrası HTML6 sürümünde köklü değişiklikler mi yoksa minik düzenlemeler mi yapılacak belirsiz.

HTML5 geliştirmeleriyle beraber CSS3 yani CSS son sürümünde HTML'e nazaran daha fazlası yapılmış gibi görünüyor. JavaScript, Flash'ı yerinden etmişti önceki yıllarda. CSS 3. sürümü JavaScript'i biraz zorlasa da çok etkin olamadı ancak efekt vb. konularda çok iyi destek sağladı. Özellikle gölge, animasyon, transform gibi iyileştirmeler, web sitelerinde belirgin bir hız artışı sağladı. CSS4'ün', ağır JavaScript dosyalarından geliştirici ve kullanıcıyı en azından efekt uygulamalarında biraz daha serbest bırakması bekleniyor.

Bilgi Kaynağı

Web'in doğuşu | CERN
Yukarı