Blog | Poenfi - Dijital Reklam ve Bilişim
BlogWeb Tasarım

Web tasarım türleri özgün, trend, sıra dışı veya standart görünümlü tasarımlardan oluşur. Genelde gereksinimlere veya kişisel isteklere göre tasarlanır.

Web Tasarım Türleri ve Trend Gelişimi

Web Tasarım Türleri ve Trend Gelişimi

Web tasarım türleri özgün, trend, sıra dışı veya standart görünümlü tasarımlardan oluşur. Genelde gereksinimlere veya kişisel isteklere göre tasarlanır.

İlk zamanlarında renklendirme, font düzenlemeleri olarak başladı, işin içerisine biraz daha sanat karışınca görsel yönden sürekli gelişen bir yapıya ulaştı. Tek renk obje ve arka planlar sonrasında, tasarlanmış obje ve fotoğraf, grafikler de konuya dahil olunca, görünüm olarak kullanıcı ya da müşteriye istediği verilmeye başlandı. Aynı zamanda HTML ve CSS'in gelişmesiyle grafik ve kod taraflı ilerleme sağlandı.

Bu tarz geliştirmelerin yanında dinamik sistemler ve ticari, pazarlama aşamaları da gelişmiş oldu. Bir dönem Full Flash web siteler yüklenme süresi göz ardı edilirse en iyi görünüm ve efektleri sağlamıştı ancak hız, güvenlik, maliyet gibi etkenler nedeniyle kısa bir zaman aralığında ortadan kalktı. Günümüzde aktif olan Flash web siteleri çoğu web tarayıcı tarafından izinsiz görüntülenemiyor ya da tümüyle izin verilmiyor. Bu nedenle efekt ve animasyonlar için JavaScript ön plana çıkmaya başladı. Sonrasında ise bu uygulamalarda JavaScript'ten daha az yer kaplayan ve daha hızlı olan CSS - Geçişli Stil Sayfası'nın son sürümü CSS3 özellikleri kullanılmaya başlandı.

Web Tasarım Trendleri

Bootstrap vb. frameworkler aracılığıyla hazır ve standart ölçülü web siteler, uygun bütçeli projelerde kullanılmaya başlandı. Bu hazır çatılar, daha kolay uygulanmasının yanında binlerce standartlaşmış, birbirlerine çok benzeyen web sitelerinin çoğalmasını sağladı. Genel olarak kurum, kuruluş veya daha özel görünümlü web sitesinin olmasını isteyenler, özgün web tasarımlarına yöneliyor. Son birkaç yıldır tam ekran fotoğraf ya da görsel açılışlı web siteleri daha çok tasarlanıyor. Genel bir standart kaçınılmaz olabilir ama ne kadar özgün bir sonuç alınacağı, web tasarımcı ve ek olarak web geliştiricinin sanatsal düşünce yeteneğine kalıyor.

Uygulama Yöntemleri

Tasarımcı ve geliştirici yeteneklerine göre kâğıt üzerindeki eskiz ve kod dönüşümü bile bir uygulama yöntemidir. En sık kullanılan web tasarım aracı PhotoShop'tur. Adobe, amacına uygun bir program üretmek için öncelikle Muse'u denedi, yakın tarihte ise XD adıyla daha gelişmiş bir programını piyasaya sürdü ancak çoğunluk PhotoShop üzerinden tasarım yapmayı sürdürecek gibi görünüyor. PhotoShop bir alışkanlık veya daha kullanışlı diyebiliriz. Aklınızdaki tasarım obje tabanlıysa Illustrator üzerinden de web tasarım yapılabilir.

Önemli Not; Web tasarım, web kodlama, HTML ve CSS kavramları arasında Türkçeye dönüşüm sağlanırken veya sektörde çalışanlar arasında tanımlanırken büyük bir anlam karışıklığı var. Olağan şartlarda web tasarım, başta grafik ile ilgili bir durumdur. HTML ve CSS web tasarım ile karıştırılıyor, aynı amaç için kullanılıyor ancak farklı altyapılar.

Yukarı