Blog | Poenfi - Dijital Reklam ve Bilişim
BlogCSS

CSS - Geçişli Stil Sayfası. İngilizcesi; Cascading Style Sheets. Kısaltması CSS. Okunuşu; Sieses. Geçişli yerine basamaklı kavramı da kullanılabiliyor.

CSS - Geçişli Stil Sayfası

CSS - Geçişli Stil Sayfası

CSS - Geçişli Stil Sayfası. İngilizcesi; Cascading Style Sheets. Kısaltması CSS. Okunuşu; Sieses. Geçişli yerine basamaklı kavramı da kullanılabiliyor.

HTML'e ek olarak biçim, renk, boyut belirlemek için kullanılan yardımcı web teknolojisidir. Daha net tanımıyla bir web sitesi için yapılmış olan web tasarımını, web tarayıcılara göre uyarlamak için kullanılır. Son geliştirme olan 3. sürümü sonrası web tasarımında uygulanan gölge, obje rotasyon gibi işlemlerin yanında sayfaların görüntülenme hızını düşürme olasılığı yüksek olan bazı JavaScript eklentileri ve daha da eski tarihlerde Flash ile uygulanan efektlerin bir kısmını çok az kod ile yapabilmek olanaklı duruma geldi. Son yıllarda geliştirilen CSS framework'ler de artmaya başlayınca, web geliştirici için daha çok kolaylık sağlanmış oldu.

Daha gelişmiş özellikler de var ancak ileri seviye projelerde kullanılmaları daha yararlı olur. Sonuçta bir web sitesi için görünüm düzenleyici olarak kullanılmalı ve küçük, sıkıştırılmış bir dosya olmalı. Gereğinden fazla yazılan kod yığını bulunan dosyalar, bir türlü standart belirleyemeyen web tarayıcılarda da sorun yaşatabilir. Bazı projelerde dengeli, doğru bir görünüm elde edilemeyebilir ancak çözülemez diye de bir durum söz konusu değil. Birçok bilindik hata karşısında onarım, düzeltme yapılabilir. HTML - Zengin Metin İşaret Dili içerisinden de yazılabilen font, renk, ölçü gibi özellikleri CSS uzantısı ile oluşturulan dosyalardan çağırarak web sitesinde düzeni sağlayabiliriz. Bir web sitesi için standart masaüstü PC monitör çözünürlükleri dışında tablet, telefon gibi cihazların çözünürlükleri de RWD - Duyarlı Web Tasarım yöntemiyle belirlenebilir ki ilk planlamada kurgu, dizilim iyi sağlanırsa çok az kod ile onlarca masaüstü ve dizüstü PC, tablet, telefon farklı çözünürlükler için uyum sağlanabilir.

Uygulama Yöntemleri

Kapsamlı olarak ele alınırsa CSS3 ile gelen yeni özellikler ve ileri seviyesi ile karartma, yakınlaştırma efektlerinden, gölgelere, CSS fonksiyon oluşturmaya kadar yapılamayacak çalışma neredeyse yok. Çeşitli araçlarla dosya sıkıştırma yapıldığında yüksek oranlarda açılış hızı kazandırmasının yanında çok kolay bir biçimde sonradan düzenleme yapmaya olanak sağlar.

CSS Öğrenimi

Biraz altyapısı olan ve eski teknolojilerle çalışmış geliştiricinin çok uğraşmadan öğrenebileceği bir yapısı vardır. Projelerde Cross Browser, Responsive, LESS, SASS, Grunt, GIT gibi standart veya ekstralar da olacaktır, bunlar yeni geliştiricileri zorlayabilir. Eğitim, kitap, videolar aracılığıyla ilerlemeye göre uygulama, deneme yaparak sonuca ulaşmak çok daha hızlı olacaktır. Bir yazılım dili olarak değil de yardımcı uygulama olarak düşünürsek, güncellemeler dışında web geliştiriciyi yoracak dinamik bir doğası bulunmuyor. Güncellemeyle gelen yeni özellikler, deneme/yanılma yöntemiyle birkaç kez uygulanarak bilgi ileriye taşınabilir.

Yukarı